Jdi na obsah Jdi na menu
 


Filosofie

Některým lidem může připadat filosofie jako něco příliš vznešeného, něco, co se vymyká jejich chápání - samé teorie, bytí, jsoucna, monády, sylogismy,... Kdo se v tom má vyznat? Přitom filosofie není nic jiného než bádání o tom, odkud pocházíme, co jsme zač a kam směřujeme, co je zde na tomto světě naším úkolem. Všechny tyto otázky jsou popsány rozličnými autory, kteří se snažili dát svým myšlenkám nějakou líbivou formu a řád. A stále takových autorů přibývá, vývoj filosofie se nezastavil. Každý, kdo se snaží dospět k moudrosti, zjistit pravdu o sobě a tomto světě, příp. jiných možných dimenzích skrze své myšlenky, filosofuje, i když má třeba pocit, že tomu tak není. Už jenom otázka na smysl naší existence je sama o sobě filosofická. Lidé mají různé myšlenkové pochody a napadají je díky nim různé věci. Sdružováním myšlenek - svých a dalších jednotlivců, příp. skupin - a jejich následným kritickým zkoumáním v kontextu reálného světa je možné alespoň se přiblížit nějaké objektivní pravdě o naší existenci, takové, která platí pro všechny lidi na světě a usnadňuje nám žít spokojeně a každému naplňovat jeho životní potenciál. Myslím si, že žádná schopnost člověka není zbytečná, bezdůvodná, tedy nemůže být ani proces myšlení, který nám filosofovat umožňuje. Každý z nás je tu za nějakým účelem, tak na to nezapomínejme ;-)

Sama mám své vlastní filosofické názory, a ač se mnohé shodují s názory dávných filosofů, přesto budou příspěvky v této rubrice sloužit především k ucelenému a srozumitelnému pojetí faktického vývoje filosofie od počátku věků, nikoliv k předkládání vlastních filosofických myšlenek - pro tyto účely jsem zřídila rubriku Praktická filosofie.

Mnou oblíbení autoři: Sókrates, Aristotelés, Pyrrhón, Epikúros ze Samu, Marcus Aurelius Antonius, Epiktétos, Plotínos, Sv. Augustin, Tomáš Akvinský, Hugo Grotius, Jeremy Bentham, Thomas Hobbes, Francis Hutcheson, René Descartes, Baruch Spinoza, John Locke, George Berkeley, David Hume, Immanuel Kant, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Karl Marx, Friedrich Engels, Rudolf Carnap, Friedrich Nietzsche, Petr Chelčický, Bernard Bolzano, Tomáš Garrigue Masaryk, Ladislav Klíma, Ayn Rand, Osho